Tólóajtók és harmonikaajtók: miben nyújtanak többet?

Tólóajtók és harmonikaajtók

tólóajtók és harmonikaajtók nem csak dizájnban tudnak újat nyújtani egy otthonban. A modern és praktikus megoldások megannyi típusát kínálja a szalafa. A mai túlzsúfolt és rohanó világban a toló- illetve a harmonika ajtók igen helytakarékos megoldásokat kínálnak, így otthonunk sokkal átláthatóbb és tágasabb lehet. A dekoratív tolóajtók és harmonika ajtók széles választékát kínálják. A gravírozott és biztonsági üvegezéssel ellátott hatalmas üvegfelületek a fényt maradéktalanul beengedik, így otthonunk sokkal élhetőbb lesz. A különféle ajtók bárhová beépíthetők. Azokban a helyzetekben kimondottan ajánlott, amikor az ajtószárny vagy az ajtószárnyak nyitásához nincsen elegendő hely, hiszen ez igen kellemetlen lehet.

 

A tolóajtókat kétfajta kivitelben is gyártják, hiszen vásárolhatunk fal előtt futó tolóajtót és falba futó tolóajtót is. Mind a kettőnek megvannak a maga előnyei. A fal előtt futó tolóajtók kevésbé elegánsak, mint falban futó társaik, de sok esetben ez jelentheti a megoldást, ha nem akarjuk a lakást átalakítani, hiszen ez sokkal több beépítési munkálatot sejtet és rejt magában. A falba futó tolóajtók esetében érdemes ezt a döntést már az építkezés megkezdése előtt meghozni, és eleve így megtervezni otthonunk kivitelezési munkálatait.

Az elegáns tolóajtó, amely a falban fut, sokaknak kínál praktikus megoldást. Az építkezéskor a tolóajtó helyét már előre meg kell tervezni és kialakítani a falfülkét a gipszkartonból. A kereskedelemben számos helyen be lehet szerezni az erre a célra kifejlesztett fogadó szerkezetet is. A szalafa által kínált tolóajtók minden esetben sínvezetést kapnak és az alsó részen csak egy kis vezető nyelvecske helyezkedik el. Ez a nyelvecske egyáltalán nem látszik. A kétszárnyú ajtók esetében mindig szinkron vasalatot szükséges felszerelni, így könnyedén lehet majd egyszerre mozgatni a két ajtószárnyat.

 

A harmonikaajtók esetében két működési rendszert különböztetünk meg. Az egyik, az egyes harmonikaajtó szárny, ekkor egyetlen egy helyen van felfüggesztve az ajtó és az ajtószárnyak tömege nem terheli meg az ajtópántokat. Az első ajtószárnyak kevésbé szélesek, mint a középen elhelyezkedők. A harmonikaajtó szárnyak itt egymásra záródnak. A másik rendszer, amikor több kis ajtószárnyból áll össze a harmonikaajtó. Ezt szintén fel kell függeszteni és az ajtószárnyak teljesen egymásra tolhatók. A szárnyakon belül két lamella található meg, ezek a szárnyak eltűnhetnek a falban, így a harmonikaajtóknál ez az esztétikusabb megoldás.