Set Top Box távirányító már nem újdonság

set top box távirányító

A földfelszíni digitális műsorszórás bevezetésével, számos technikai probléma is felmerült a lakosság szórakoztatására való televíziók kapcsán. Ugyanis az analóg jeleket fogó tévék és antennák nem voltak alkalmasak fogni a digitális jeleket. A Set top Box távirányító új fogalomként robbant be a köztudatba, hiszen ez az angol nyelvű kifejezés addig ismeretlen volt a nagyközönség előtt.

Aztán a hírközlési szervek hamar megismertették a nézőket ennek a dolognak a jelentőségével, közben mindenki rájött, hogy ez a jövő, erre szükség lesz minden háztartásban a televíziós adások fogására. A Set Top Box távirányító pedig kiváltotta a hagyományos távirányítót. A dolgok tisztázása végett, a Set Top Box nem más, mit egy jelátalakító, ami megoldja az analóg jelek digitális jellé való transzformálását.

Mivel a digitális jelek vételére nem voltak alkalmasak a régi tévék, kellett egy közbeeső egység, ami hidat képez a régi és új technológia között. A Set Top Box távirányító még a mai napig megtalálható a háztartások jelentős részében, legalább is ott, ahol még nincsenek modern LCD tévék, amelyek már beépített digitális jel dekóderrel rendelkeznek. Abban az esetben nincs többé szükség a hídra, ha a tévé önmagában kódolja az adásokat. A Set Top Box távirányító szerepe csak eddig volt fontos és hasznos.

Ma már minden korlátlan szélessávú internettel rendelkező háztartás megteheti, hogy IP alapú szolgáltatást vesz igénybe. Ebben az esetben újra szerepet kapott a Set Top Box távirányító azáltal, hogy az ahhoz tartozó doboz a kábelen érkező jeleket digitálisan szétválasztja internet és tévé jelekké.