Az elektromos cigaretta alapanyaga az e-liquid

Mint azt tudjuk, az elektromos cigaretta remekül képes helyettesíteni a hagyományos cigarettát, köszönhető ez a fizikai és lelki hatások magas szintű utánzásának. De hogyan is valósul ez meg?

Az e-cigaretta esetén nem történik égés, a benne lévő folyadék, egy úgynevezett e-liquid kerül elpárologtatásra. Tehát az e-liquid az a folyadék, mely elszívásra kerül, ami nem megy át szerkezeti változáson, csak a halmazállapota változik meg. Ezzel szemben a hagyományos cigarettánál a dohány égése során átalakul, eredeti szerkezete lebomlik, több ezer különféle vegyület keletkezik por és gázok formájában. Az e-liquid általában 1-2 féle alapanyagból és 1-2 féle adalékanyagból tevődik össze, melyek az egészségre ártalmatlanok. Az e-liquidek különféle arányú késztermékként beszerezhetők, de külön-külön is megvásárolhatók az alapanyagok és aromák, így sokan egyéni ízlés szerint saját kezűleg elegyítik.

Az elektromos cigarettákat folyamatosan fel kell tölteni e-liquiddel, ezért mindig legyen a felhasználónás utánpótlás. Ezzel a folyadékkal az elektromos cigi patronját kell utántölteni, ami az e-cigi kazánjában kerül majd elpárologtatásra. Az e-liquid viszonylag alacsony hőmérsékleten légneművé válik, az így keletkezett pára pedig nagyon hasonlít a dohányfüstre. A melegítés kivétel nélkül elektromos áram segítségével történik, az áram hatására az izzószál felmelegíti az e-liquidet, ami így gázhalmazállapotúvá válik, ehhez pedig áramot az akkumulátor szolgáltat, így a készülék hordozhatóvá válik.

A piacon vannak nikotin tartalmú e-liquidek is. Az e-liquidekben található nikotinszint alacsonyabb a hagyományos cigarettákhoz képest és szintje a használat során folyamatosan csökkenthető, így segítve a dohányosok számára a leszokást.