Az Alibaba új projektje a városok megfigyelésére

A jövőben Kína városait a mesterséges intelligencia vezérelheti. Legalábbis ez az, amiben a kínai kiskereskedelmi óriás, az Alibaba reménykedik.

A modern és digitális világnak köszönhetően ma már nagyon egyszerű bárkit megfigyelni vagy megtalálni különböző GPS koordináták és az okostelefonok segítségével. Ezt kihasználva akar az Alibaba kiépíteni egy olyan rendszert, amely mesterséges intelligenciával segíti a városok és a lakók felgyorsult és zökkenőmentes életét.

Egyenlőre nehéz elképzelni azt a jövőt, ahol minden város „okos”, vagyis ahol az összes infrastruktúra valamilyen szoftverhez kapcsolódik, de ez megtörténhet és meg is történik, elsősorban Kínában.

Az Alibaba City Brain elnevezésű projektje, amely Zhejiang tartományban, Hangzhou városában indult útjára, hamarosan Kuala Lumpurban terjeszkedik. Célja egy olyan felhőalapú rendszer létrehozása volt, ahol a város minden információja tárolódik, tehát mindenki könnyen megtalálható és akár irányítható is lesz.

Mindezt a mesterséges intelligencia (AI) segítségével hozták létre, méghozzá úgy, hogy nagy mennyiségű adatot gyűjtöttek össze, ezeket algoritmusokkal feldolgozták, majd visszatelepítették a városok rendszerébe.
Az Alibaba Cloud biztosítja a szoftvert, de a város tulajdonában vannak az adatok.

2015-ben a Hangzhou projekt az ötödik helyen áll Kínában és harmincadik helyen a navigációs cég, a TomTom globális rangsorában. A kormány már együttműködést kezdeményezett az Alibabával.
A City Brain Hangzhouban megkezdte a forgalom nyomon követését, a közlekedési iroda adatai, a tömegközlekedési rendszerek, a térképészeti alkalmazások és a több százezer fényképezőgép adatainak felhasználásával.

Az Alibaba 104 városi forgalmi csomópontot irányított a város Xiaoshan kerületében, és ennek következtében a kerület balesetmentessége 15 százalékkal nőtt. A közúti balesetek automatikusan észlelhetők, így gyorsabban reagálhatnak rá, gyorsabban érkezhet a segítség is, de akár az illegális parkolást is követhetik és szankcionálhatják azonnal, valós időben, élőben.

A City Brain 2017-ben Hangzhou városának többi részében is bevált már, hiszen a rendszer folyamatosan nyomon követi a forgalmi videofelvételeket, az ütközések, balesetek jeleit azonnal észlelik így a rendőrség rögtön kap is figyelmeztetést.

A következő megálló tehát Kuala Lumpur. „A Malajziát olyan országnak tekintjük, amely óriási potenciállal rendelkezik a felhőalapú számítástechnika, az AI és a nagy adattovábbítási technológiák alkalmazására, tekintettel a digitális átalakulás gyorsaságára és igényére az állami és a magánszektorban” – nyilatkozta Wanli Min, az Alibaba Cloud program igazgatója.

Hasonlóan a Hangzhou-hoz, a Malajzia City Brain projekt a közúti forgalomban indul.

Az Alibaba reményei szerint a jövőben együttműködhetnek a kisvállalkozásokkal is, több forrás reményében.