Hogyan működik a lakástakarék felhasználása családon belül?

lakás

Ha ide kattint akkor megtudhatja, hogyan használhatja ki a lakástakarék adta előnyöket családon belül. Amikor lakásra szeretnénk félretenni akkor mindenkinek azonos a célja, azaz több millió forintot szeretne félretenni, hogy a lehető legjobb ingatlant tudja megvásárolni a közeljövőben. Lakástakarékpénztári szerződések esetén a havi befizethető maximum összeg 20 000 Ft kedvezményezettenként. Azt azonban kevesen tudják, hogy a család összes tagjára meg lehet kötni az LTP-t, így akár 4 x 20 000 forint is megtakarítható havi szinten ingatlan célra. Egyre többen döntenek a lakástakarék szerződések mellett, hiszen kedvezményes hitellehetőség is járhat hozzá. A célok így sokkal gyorsabban elérhetők és megvalósíthatók akár több gyermek vagy egy család számára is.

Magyarországon manapság talán ez a legnépszerűbb ingatlancéllal történő megtakarítás és már 1997 óta elérhető. Éves szinte akár 72 000 forintos állami támogatást is kaphatunk minden egyes szerződés után. Ha végzünk egy gyors számítást, akkor 4 vagy akár 5 szerződés esetén ez éves szinten 288 vagy 360 000 forint is lehet. Ha ezt az összeget felszorozzuk egy 5 éves időtartammal, akkor már milliós nagyságrendről beszélhetünk. Erre senki sem mondhatja azt, hogy nem éri meg.

Természetesen 20 000 forint felett is lehet befizetni, mert miért is tiltanák ezt meg a lakástakarékpénztárak, de az afeletti rész után már csak betéti kamatot adnak. Minden esetben a kedvezményezett lesz jogosult arra, hogy megkapja az államtól a támogatást. Egyenes ági rokonok jöhetnek számításba szerződéskötés esetén, így a szülő, a gyermek, a nagyszülő, az unoka, a testvér, a mostohatestvér és a házastárs.

 

Mivel mindenki a lehető leghamarabb szeretné megvásárolni az új ingatlant, ezért a futamidőt tekintve érdemes 4 évre megkötni a szerződéseket, így ha egy lakástakarék kalkulátorba beütjük az adatokat, láthatjuk, hogy 10 millió forint jöhet össze körülbelül, amit ingatlan célra lehet fordítani. Az előhitelezéssel tovább csökkenthető a 4 év akár 2 évre is. Érdemes szerződéskötés előtt a kalkulátorok segítségével átbogarászni a lehetőségeket.