A fogászati híd az egyik legnépszerűbb fogpótlási lehetőség

A modern fogászat kiemelt jelentőséget tulajdonít a páciens saját fogainak megmentésének. De mi a helyzet akkor, ha ez például a szuvasodás mértéke miatt már nem lehetséges? Ugyan az inlay, vagy a gyökérkezelés lehetőséget teremt arra, hogy ne váljon szükségessé fogpótlás, de ha ez mégis megtörténik, akkor nem érdemes túl sokáig várni a pótlással. Nem csak esztétikai okok indokolják ezt, hanem funkcionális tényezők is.

 

A foghiány következtében emésztésünk romlik, mivel a táplálék megrágása akadályokba ütközik. Ez különösen akkor van így, ha több fog is eltávolításra kerül. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ha hosszú időn keresztül fennáll a foghiány, akkor a szomszédos fogak elmozdulhatnak, meglazulhatnak, ráadásul a csontleépülés folyamata is megkezdődhet az érintett területen. Ez utóbbi akkor okozhat gondot, ha implantátum behelyezésére kerül sor a jövőben. Az elülső fogak hiánya kétségtelenül rányomja bélyegét az esztétikus megjelenésre, de a hangképzés is kárát láthatja a jelenségnek. Nagyon fontos tehát, hogy amint lehetőségünk van rá, azonnal pótoltassuk a hiányzó fogakat.

 

A fogpótlás megoldható fogászati híddal is, mely az implantátum beültetésénél kétségkívül gyorsabb megoldásnak számít.  Az eljárás már több mint száz éves múltra tekint vissza, és segítségével akár több kihúzott vagy elveszített fogat is gond nélkül lehet pótolni. A hídtest tartalmazza a porcelánból készült műfogakat, és ez nyugszik a hídpilléreken, melyek lehetnek természetes fogak, implantátumok, vagy akár a kettő kombinációja is. Ha például nincs megfelelő természetes fog a rögzítéshez, akkor a napjainkban szintén nagyon népszerű implantátum beültetéssel lehet ezt megoldani.

 

A fogtechnikai laborban elkészített, minden tekintetben a páciens fogászati adottságaihoz igazított híd segítségével természetes mosolyt érhetünk el, ráadásul egy sor fogászati problémának is elejét vehetjük az efféle pótlással. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy akár egyetlen fog hiánya is elindíthat olyan folyamatokat, melyek az egész fogsorra hatással lehetnek egy idő után. Nem érdemes kockáztatni, hiszen a fogászati híddal történő fogpótlás egyszerű, mégis esztétikus segítséget jelent a foghiánnyal küzdők számára.