Pályázat ide vagy oda – a napelemrendszer mindenképp kifizetődő

A különféle hálózatoktól, szolgáltatóktól való függetlenedés, az önellátás megvalósítása sokak számára vonzó opció – de ezen nincs semmi csodálkoznivaló, hisz valószínűleg ezzel mindenki így van, aki valaha már fizetett rezsiköltséget.

A villamos energia saját részünkre történő kitermelése nem újkeletű dolog. A napelemrendszer telepítésétől egyedül a tetemes összegnek számító napelemrendszer kiépítési költség jelenti a legfőbb visszatartó erőt. Ez főképp azért jelent nagy problémát, mivel a napelemrendszerek kiépítése mindannyiunk közös érdeke, mivel nemcsak fantasztikusan megtérülő befektetésről van szó, mellyel jelentős összegeket spórolhatunk meg, hanem a jövő generációjának is egy szebb, biztonságosabb és egészségesebb környezetet tudunk a segítségével tovább adni.

 

A napelemrendszerek az úgynevezett „fotovoltaikus” elven működnek, melynek során a napfény, vagyis az elektromágneses sugárzás villamosenergiává „varázsolódik”. Azért, hogy ez a villamosenergia minél hatékonyan tudjon hasznosulni a háztartásokban, megfelelő rendszert kell kiépíteni hozzá. A megfelelő rendszer számos tényezőtől függ, többek között; természetesen a felhasználóktól, az adott család villamosenergia felhasználási szokásaitól, igényeitől, valamint jelentős mértékben az adott lakóépület minőségétől, tulajdonságaitól (például a tartószerkezet terhelhetőségétől), valamint az épület tájolásától, a tetőszerkezet dőlésszögétől.

A rendszer minőségét pedig nagyban meghatározzák a kiépítés során használt elemeknek a minősége, mely az egész napelemrendszer meghibásodás mentes élettartamának a záloga.

 

A napelemrendszerek kiépítése mindenképpen magas szaktudást igénylő feladat, melyet evidencia, hogy profi szakemberekre kell bíznunk.

 

A napelemrendszer.info oldalon – a napelemrendszerekre vonatkozó rengeteg hiteles és hasznos információ mellett – ingyenes felmérési ajánlatot is kérhetünk adataink, valamint a napelemrendszerrel ellátni kívánt lakóingatlan jellemző paramétereinek megadásával.

A napelemrendszer.info továbbítja felmérési kérelmünket a megyénkhez tartozó napelemrendszer kivitelező partnerének, aki ezután felveszi velünk a kapcsolatot. A kapcsolatfelvételt követően egy előre egyeztetett időpontban egy napelemrendszer kiépítéssel foglalkozó szakember egy-két óra alatt megtekinti az ingatlant, és a részleteket ismertetve, átbeszélve árajánlatot kalkulál.

 

Akárhogy is nézzük, ez a meglehetősen sok tényezőtől függő rendszer a viszonylag magas költségek miatt – sokak számára elérhetetlennek tűnik.

Ezért volt örvendetes, hogy az elmúlt években számos alkalommal írtak ki napelem kiépítésre pályázatot. ĺgy például 2021-ben az otthon felújítási támogatás keretében is lehetőség adódott napelemes rendszer kiépítésére.

 

Ha idén kutatunk, keresgélünk az interneten a napelem pályázat 2024 magánszemélyeknek címkével, akkor sajnálatos módon meg kell állapítanunk, hogy ezidáig még nem került kiírásra ilyen pályázat.

Ez azért is szomorú, mert hazánk adottságai a napsugaras órák számát tekintve közepes adottságú területnek számítanak, ami azt jelenti, hogy egy évben a napfényes órák száma 1800 és 2200 óra közé tehető. E tekintetben az ország különféle területei között nincs nagy hatékonysági eltérés, tehát elméletileg egyformán kielégítők a feltételek a napelem rendszerek alkalmazására.

Németországban ehhez képest sokkal rosszabbak az adottságok a napfényes órák a számának tekintetében, ám ott mégis hatékonyabban tudják felhasználni a napból nyert energiát, ugyanis a lakosság villamosenergia szükségletének mintegy 40%-át képesek előteremteni ebből a fajta zöld energiából.

 

A kérdés már csak az, hogy mihez kezdjünk azzal a ténnyel, hogy államilag támogatott napelem pályázat 2024 magánszemélyeknek jelenleg még nem áll rendelkezésre.

 

Általánosságban elmondható, hogy a napelemrendszerek telepítése mindenképpen kifizetődő, a megtérülési időt nyolc-tíz évben állapítják meg a szakértők, tehát ez mindenképpen egy hosszú távú befektetés, mely már rögtön a telepítése után megkezdi a befektetett összeg visszaforgatását. Ez annak köszönhető, hogy amennyiben nem használjuk fel a napelem rendszerünk által megtermelt energiát, akkor azt a rendszer visszatáplálja a közcélú használatba, melyet a szolgáltató köteles kifizetni.

 

A napelemrendszerek mellett szólnak minimális fenntartási költségei is: átlagban 30 éves időtartamot képesek működni és esetlegesen csak az inverter javítására van szükség, mely   átlagban 15-20 évente fordul elő. Emellett a napelemrendszerek karbantartást sem igényelnek.

 

Ha pedig befektetésként tekintünk a napelemrendszer kiépítésére, az úgy is megállja a helyét, hisz a napelemrendszerrel ellátott ingatlan jelentős plusz értékkel bír.

 

Ha tehát rendelkezünk olyan forrásokkal, melyekkel megengedhetjük magunknak ingatlanunk napelemrendszerrel történő kiépítését, akkor ne habozzunk, hiszen minden tekintetben kifizetődő, hosszú távon megtérülő beruházást jelent ez a fajta fejlesztés.