Egyszerű ugyan, de még könnyebbé tehető

Bár sok esetben válhat szükségessé a bölcsességfog eltávolítás, szerencsére ma már senkinek nincs félni valója ettől a beavatkozástól, hiszen a modern világban ez már teljes mértékben rutin műtétnek minősül.
Ez annak köszönhető, első sorban, hogy a fejlett társadalmakban ma már a bölcsességfog húzás a leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás.
A bölcsességfog eltávolítás több különböző okból is szükségessé válhat, melyek mindegyikét a bölcsességfog elhelyezkedése határozza meg.
Sajnos nagyon kevesen vannak, akiknek nem lesz szüksége élete folyamán a bölcsességfog húzás elvégzésére, mivel csak nagyon kevesen vannak, akiknek a genetikájának köszönhetően már egyáltalán nem jön elő ez a fog, vagy olyan szerencsésen helyezkedik el az állkapocsban, hogy mindennemű komplikáció nélkül teszi ezt meg.
Annak érdekében, hogy megússzuk a bölcsességfog növekedésével járó gondokat, érdemes 12-14 éves korban egy úgynevezett panoráma röntgenfelvételt készíttetni az állkapocsról, amiből könnyedén megállapítható, hogy szükséges lesz-e a beavatkozás, vagy sem. Amennyiben ez a vizsgálat azzal az eredménnyel jár, hogy igen, úgy ebben a korban még egyszerűbben végezhető el a beavatkozás.